Succesvolle start van de lichtjesactie!

14-12-2023 | 17:16

De maand december staat geheel in het teken van de Lichtjesactie. Op 30 november gingen rond 17:00 uur – als symbolische start van de kerstactie – de lichtjes aan in de grote kerstboom voor de entree van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Dit jaar is de opbrengst van de lichtjesactie voor het beschikbaar maken van kindermedicijnen op maat! Heb jij al een lichtje in de kerstboom voor het Sophia gekocht?

Wist je dat de kap van de kerstboom valt onder ‘duurzaam bosbeheer’? Dit zorgt voor een zorgvuldige instandhouding van bossen in Nederland.

Een geslaagde start

De start van de lichtjesactie werd goed gevierd met veel kinderen en medewerkers van het Sophia Kinderziekenhuis. Om 17:00 uur gingen onder luid applaus én geweldige presentatie van Petto Koop de lichtjes aan in de grote kerstboom voor de ingang van het Sophia. Apotheker Liesbeth Ruijgrok had de eer om samen met Sophietje en een aantal kinderen op de grote rode knop te drukken! Onder het genot van een oliebol, erwtensoep en warme chocomel genoten we van een muzikaal intermezzo van The New Gospel Sensation bij de glinsterende kerstboom. 

Het transport van de kerstboom is dit jaar voor de 21e keer op rij verzorgd door Mammoet. Wij zijn heel blij met deze ontzettend fijne, jarenlange samenwerking. Ook heel veel dank aan trouwe sponsor Mateco NL, voor het faciliteren van de hoogwerker. De kerstboom wordt zoals altijd gedoneerd door Kroondomein Het Loo. Als eerste grote bosgebied in Nederland beschikt Het Loo over een certificaat duurzaam bosbeheer volgens de FSC ®.

Kindermedicijnen uit de 3D-printer

Zieke kinderen moeten vaak medicijnen innemen. Soms meerdere keren per dag. Het toedienen van medicijnen aan kinderen brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Medicijnen zijn vaak niet lekker en sommige pillen zijn te groot om gemakkelijk door te kunnen slikken. De apotheek in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis werkt aan kindvriendelijke oplossingen. Met jouw bijdrage steun je dit jaar de verdere ontwikkeling van het 3D-printen van medicijnen. Met deze veelbelovende techniek kan het Sophia in de nabije toekomst medicijnen aanpassen naar de behoefte van elk kind!

Vaak zijn geneesmiddelen gemaakt voor volwassenen en is de hoeveelheid in een tablet niet geschikt voor kinderen. Dr. Liesbeth Ruijgrok, ziekenhuisapotheker vertelt over de huidige situatie.

“We moeten helaas ruim de helft van de medicatie handmatig bewerken voor we deze aan kinderen kunnen geven. We maken er drankjes van, malen de tabletten fijn of breken stukjes af om het geschikt te maken voor het kind. Dat luistert heel nauw, want de dosering moet zijn afgestemd op het lichaam en ziektebeeld van het kind. Dat is soms echt puzzelen. Daarnaast vinden kinderen de medicijnen vaak erg vies.” – Dr. Liesbeth Ruijgrok, ziekenhuisapotheker Erasmus MC

Zelf kleur en smaak kiezen

In samenwerking met TNO is een methode ontwikkeld om gepersonaliseerde medicijndoseringen voor kinderen te maken. Door deze baanbrekende ontwikkeling weten ouders zeker dat hun kinderen op de juiste tijd de juiste dosering krijgen, aangepast aan hun gewicht. 3D-geprinte medicijnen bieden veel voordelen bij de behandeling van zieke kinderen. Patiëntjes kunnen straks zelf de vorm, kleur en smaak van de pillen kiezen. Zo houden ze het medicatietraject langer vol. Met deze techniek zijn er meer geneesmiddelen geschikt voor kinderen, gaan we tekorten tegen én is er minder verspilling!

Eerste toepassing bij kinderen met een hartritmestoornis

Met jouw steun kunnen volgend jaar de eerste patiënten van deze nieuwe ontwikkeling profiteren. Kindercardioloog dr. Janneke Kammeraad: “We willen starten met het printen van speciale medicatie voor kinderen met een aangeboren hartritmestoornis. Op dit moment werken we met infuusvloeistof die de ouders in de mond van het kind druppelen. De vloeistof smaakt vies en een foutje met de dosering is zo gemaakt. Kleine 3D-geprinte pillen zijn veel gemakkelijker in te nemen.”

Door de aanschaf van een tweede 3D-printer en verder onderzoek kunnen de komende jaren ook andere medicijnen op maat geprint worden. De kosten om deze mooie stap te kunnen zetten vallen nog niet binnen de verzekerde zorg. Samen met jou willen wij het 3D-printen van medicijnen mogelijk maken voor alle kinderen in het Sophia.

Koop jij ook een lichtje in de kerstboom van het Sophia?