Het Sophia Kinderhersencentrum opent in 2020, een primeur in Europa

05-11-2019 | 14:06

Je identiteit, motoriek, zintuigen en je lichaamsfuncties: alles hangt af van de ontwikkeling van je hersenen. Het Erasmus MC-Sophia behandelt jaarlijks zo’n 5000 kinderen met aandoeningen aan de hersenen, het hoofd en de zintuigen. Om deze aandoeningen goed te kunnen behandelen moeten we de hersenen nog veel beter leren begrijpen. Daarom bundelt het Erasmus MC-Sophia al haar kennis en ervaring, en opent in 2020 het eerste kinderhersencentrum van Europa: het Sophia Kinderhersencentrum.

Zorg en wetenschap gaan hand in hand
Het Kinderhersencentrum biedt specialistische zorg aan kinderen met een hersenaandoening of ontwikkelingsachterstand, maar vormt tegelijkertijd ook een speciale samenwerking tussen wetenschappers en hersen- en gedragsspecialisten. Door de wetenschap directer te betrekken bij de zorg wordt een belangrijke stap gezet in het realiseren van gezondheidswinst voor kinderen met een aandoening aan de hersenen. De ontwikkelingen in de medische wetenschap en technologie gaan namelijk razendsnel, en leveren ons veel kennis op. Door die kennis te bundelen en toe te passen zorgen we er in het Kinderhersencentrum voor dat kinderen voortaan sneller profiteren van nieuwe onderzoeksresultaten en technieken.

Sophia Kinderhersenlab
Een belangrijk onderdeel van het Kinderhersencentrum, wordt het Kinderhersenlab. In dit Kinderhersenlab gaat het Erasmus MC-Sophia kinderen met verschillende aandoeningen spelenderwijs testen en meten. Spraak- en taaltesten worden bijvoorbeeld aangevuld met een parcours vol spelletjes en opdrachten. De onderzoeken zijn afgestemd op de leeftijd van het kind, leuk om te doen én leveren waardevolle gegevens op. De metingen worden steeds opnieuw en op dezelfde manier uitgevoerd, want we denken dat verschillende hersenaandoeningen veel meer met elkaar gemeen hebben dan we nu weten. Door alle gegevens naast elkaar te leggen kunnen we verbanden ontdekken en leren onderzoekers de hersenen beter begrijpen. De uitkomsten van de testen en metingen worden meteen meegenomen in de gesprekken met de ouders. Hierdoor worden zorg en onderzoek direct aan elkaar verbonden.

Samenwerken aan hetzelfde doel
“De meeste kinderen die wij zien hebben gecombineerde aandoeningen. Bijvoorbeeld een slecht gehoor of zicht, ernstige eet- en stemmingsstoornissen, een hersentrauma, gezichtsafwijking, MS of moeilijk behandelbare aandoeningen zoals epilepsie of autisme,” vertelt kinderneurochirurg Marie-Lise van Veelen-Vincent, één van de initiatiefnemers van het Sophia Kinderhersencentrum. “Om die reden werken we al multidisciplinair, maar met het Kinderhersencentrum gaan we straks nóg een stapje verder. We zijn beter georganiseerd en weten beter hoe we elkaar kunnen helpen. Zo werken we nog efficiënter aan ons gezamenlijke doel: ervoor zorgen dat kinderen goed kunnen functioneren en participeren in de samenleving.”

 

Voor de realisatie van dit nieuwe expertisecentrum is uw hulp hard nodig! Wilt u dit nieuwe centrum steunen? Koop dan nu een lichtje in onze kerstboom via lichtjessophia.nl