Koop een lichtje voor kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis

Vanaf begin december staat er weer een schitterende kerstboom bij de ingang van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Je steunt de kinderen in het Sophia door symbolisch een lichtje in deze boom te kopen.

Koop hier een lichtje voor de kinderen in het Sophia.

Kindermedicijnen uit de 3D-printer

Zieke kinderen moeten vaak medicijnen innemen. Soms meerdere keren per dag. Het toedienen van medicijnen aan kinderen brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Medicijnen zijn vaak niet lekker en sommige pillen zijn te groot om gemakkelijk door te kunnen slikken. De apotheek in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis werkt aan kindvriendelijke oplossingen. Met jouw bijdrage steun je dit jaar de verdere ontwikkeling van het 3D-printen van medicijnen. Met deze veelbelovende techniek kan het Sophia in de nabije toekomst medicijnen aanpassen op de behoefte van elk kind!

Vaak zijn geneesmiddelen gemaakt voor volwassenen en is de hoeveelheid in een tablet niet geschikt voor kinderen. Dr. Liesbeth Ruijgrok, ziekenhuisapotheker vertelt over de huidige situatie: “We moeten helaas ruim de helft van de medicatie handmatig bewerken voor we deze aan kinderen kunnen geven. We maken er drankjes van, malen de tabletten fijn of breken stukjes af om het geschikt te maken voor het kind. Dat luistert heel nauw, want de dosering moet zijn afgestemd op het lichaam en ziektebeeld van het kind. Dat is soms echt puzzelen. Daarnaast vinden kinderen de medicijnen vaak erg vies.”

Kindermedicijnen uit de 3D-printer - Amazing Erasmus MC

Zelf kleur en smaak kiezen

In samenwerking met TNO is een methode ontwikkeld om gepersonaliseerde medicijndoseringen voor kinderen te maken. Door deze baanbrekende ontwikkeling weten ouders zeker dat hun kinderen op de juiste tijd de juiste dosering krijgen, aangepast aan hun gewicht. 3D-geprinte medicijnen bieden veel voordelen bij de behandeling van zieke kinderen. Patiëntjes kunnen straks zelf de vorm, kleur en smaak van de pillen kiezen. Zo houden ze het medicatietraject langer vol. Met deze techniek zijn er meer geneesmiddelen geschikt voor kinderen, gaan we tekorten tegen én is er minder verspilling!

 

Eerste toepassing bij kinderen met een hartritmestoornis

Met jouw steun kunnen volgend jaar de eerste patiënten van deze nieuwe ontwikkeling profiteren. Kindercardioloog dr. Janneke Kammeraad: “We willen starten met het printen van speciale medicatie voor kinderen met een aangeboren hartritmestoornis. Op dit moment werken we met infuusvloeistof die de ouders in de mond van het kind druppelen. De vloeistof smaakt vies en een foutje met de dosering is zo gemaakt. Kleine 3D-geprinte pillen zijn veel gemakkelijker in te nemen.”

Door de aanschaf van een tweede 3D-printer en verder onderzoek kunnen de komende jaren ook andere medicijnen op maat geprint worden. De kosten om deze mooie stap te kunnen zetten vallen nog niet binnen de verzekerde zorg. Samen met jou willen wij het 3D-printen van medicijnen mogelijk maken voor alle kinderen in het Sophia.

Help jij ook mee?

Jouw steun maakt het verschil voor zieke kinderen. Koop voor 5 euro een lichtje (meerdere lichtjes mogen uiteraard ook) via de doneerknop. Of stort jouw bijdrage op IBAN NL 53 INGB 0000 0701 67 o.v.v. Lichtje ten name van de Stichting Vrienden van het Sophia. Hartelijk dank voor jouw bijdrage.


Een factuur ontvangen van jouw donatie?
Vanaf een bedrag van 100 euro is het mogelijk om een factuur te ontvangen van jouw donatie. Je kunt dit aangeven in het donatieformulier.
Lees meer Lees minder
van totaal € 300.000 (80%)
Bekijk alle
Steek een lichtje aan voor de kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis! Tijdens de Lichtjesactie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis kan men een symbolisch lichtje kopen in de kerstboom voor het ziekenhuis. Onderdeel van deze actie is Sophia’s Lichtjestocht. Een lampionnenoptocht waar jouw kind via school, het kinderdagverblijf, de bso en/of vereniging dit jaar aan mee doet! Een lichtje maakt het verschilAlle deelnemende kinderen krijgen een stokje met een lichtje die zij zelf in elkaar kunnenknutselen tot een te gekke lampion. Op onze website zijn allerlei leuke tips te vinden omde mooiste lampion te maken. Deelnemende scholen, kinderdagverblijven, bso’s en/of verenigingen kunnen op een zelf gekozen datum in december en afstand de Lichtjestocht lopen om zo hun betrokkenheid te tonen voor de kinderen in het Sophia. Kindermedicijnen uit de 3D-printerZieke kinderen moeten vaak medicijnen innemen. Soms meerdere keren per dag. Het nemen van medicijnen door kinderen brengt de nodige uitdagingen met zich mee. De meeste geneesmiddelen zijn namelijk gemaakt voor volwassenen. De medewerkers van de apotheek in het Sophia Kinderziekenhuis maken drankjes van de medicijnen, malen de tabletten fijn of breken ze in stukjes. Het is soms echt puzzelen om patiëntjes de goede hoeveelheid te kunnen geven en daarnaast zijn medicijnen vaak erg vies. Door mee te doen aan Sophia’s Lichtjestocht maken jullie het 3D-printen van medicijnen op maat mogelijk. Door de aanschaf van een speciale printer kunnen we in het Sophia Kinderziekenhuis straks medicijnen printen in de juiste hoeveelheid voor elk kind. Met deze nieuwe techniek zijn er meer geneesmiddelen geschikt voor kinderen, gaan we tekorten tegen én is er minder verspilling. Patiëntjes kunnen straks ook zelf de vorm, kleur en smaak van de pilletjes kiezen. Zo maken we het voor hen iets fijner in het ziekenhuis! Wij doen graag een beroep op jullie om de kinderen in het Sophia te helpen en volgend jaar de eerste patiënten van de speciale, geprinte kindermedicijnen te voorzien. Alvast heel hartelijk dank! Wij hopen op jullie steun.
Bekijk alle

Deze deelnemers zetten wij vandaag in het zonnetje

Start je actie
Bekijk alle

Sophia's Lichtjestocht

20-12-2023 | 13:26 Deze maand organiseren 67 verschillende basisscholen, verenigingen, BSO’s en kinderopvanglocaties, samen goed voor bijna 14.000 kinderen, een Lichtjestocht om zoveel mogelijk geld op te halen voor de kinderen in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Geweldig om te zien: een prachtige actie dóór kinderen vóór kinderen! De lampionstokjes voor de tocht zijn, net als voorgaande jaren, kosteloos beschikbaar gesteld door Boland BV en gratis verzonden door DHL. Waarvoor heel veel dank! Dit waarderen wij én alle kinderen enorm. We wensen alle deelnemende partijen een gezellige en geslaagde Lichtjestocht toe!   Alle deelnemende basisscholen, verenigingen, BSO's en kinderopvanglocaties zijn hier terug te vinden met een eigen actiepagina. 
Lees meer
Bekijk alle
€ 85

Anoniem

06-07-2024 | 08:52